4 Şubat 2013 Pazartesi

ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE FAYDALARI NEYE İYİ GELİR ÖZELLİKLERİ

ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE FAYDALARI NEYE İYİ GELİR ÖZELLİKLERİ


Anneler;Lütfen çocuğunuzu emziriniz...

En sıhhatli çocuk, anne sütü ile beslenen çocuktur çünkü en iyi gıda az da olsa anne sütüdür. Çünkü anne sütü, en doğal ve an taze besindir.

'(Biz) insana, ana-babasına iyilik etmeyi de tavsiye ettik. Anası onu zahmetle (karnında) taşımış ve onu zahmetle doğurmuştur. Hem (ana karnında) taşınması ile sütten kesilmesi, otuz aydır. [Ahkaf 15]

 Çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimi için aşağıda sayacağımız annenin çocuğunu emzirmesi çocuğun gelişiminde olmazsa olmazlarındır. 'Çocuğa, annesinin sütünden daha yararlı ve hayırlı bir süt yoktur.' [Hadis-i şerif]

Anne sütünün faydaları nelerdir?

-Anne sütü yeni doğan bebek için en ideal besindir.

-Anne sütü en doğal ve en taze besindir.

-Anne sütü her zaman temiz ve mikropsuzdur.

-Anne süte daima hazırdır, ekonomiktir, özel harcama gerektirmez.

-Anne sütü tamamıyla ve kolaylıkla sindirilir.

-Anne sütü alan bebeklerde, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür.

-Anne sütü ve doğumdan sonra gelen sarı süt  (ağız sütü) bebeği hastalıklardan korur.

-Anne sütü bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.

-Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zeki olurlar.

Emzirmeye ne zaman başlamalıyız?

-Emzirmeye, doğumdan sonra kendinize gelir gelmez başlamanız gereklidir.

-Doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde gelen koyu ağız sütü ziyan edilmeden bebeğe mutlaka verilmelidir. Ağız sütü bebeğin büyümesini kolaylaştırır. Ayrıca hastalıklara karşı koruyucu maddeleri de ağız sütü ile beraber almış olur.

-Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayan annenin önceleri az miktarda gelen sütü, bebeğin emmesi ile kısa zamanda artacaktır.

-Sık sık memeye tutulunca 3-4 gün sonra bile süt gelebilir.

Anne sütü kaç aya kadar verilmelidir ve yeterliliği nasıl anlaşılır?
-Bebeği 6 ay sadece anne sütü ile beslemek ne kadar önemli ise zamanında ve uygun ek gıdalarda başlamak da o derece önemlidir. Anne sütü önemli bir enerji ve protein kaynağıdır. Çocuğu ilk 2 yıl boyunca hastalıklara karşı korur.

-Ancak altıncı ayda doğum ağırlığının 2 katı olmuş bebeğe yalnız anne sütü yetmez.

-Anne sütünün yeterliliği, en kolay yoldan çocuğun ağırlık kazanması ile anlaşılır. Ayrıca tok çocuk rahat uyur, hastalanmadıkça huzursuz değildir.

-Bebeği ilk 6 ay anne sütüyle 6 aydan sonra da uygun ek besinlerle birlikte 2 yaşına kadar beslemelidir.

Emzirirken dikkat!

-Bebeğin vücudu anneye yakın olmalı, baş ve vücudu düz bir şekilde tutulmalı, gerekirse omuz ile birlikte poposundan desteklenmeli ve burnu anne memesi hizasında olmalıdır.

-Emzirmede sadece meme başına değil. Meme başı çevresi çevresindeki koyu renkli bölgeyi de çocuğun azına alması ve çenesinin memeyi bastırması sağlanmalıdır.

-Emzirdikten sonra bebek dik olarak omuza dayandırılıp yuttuğu hava çıkartılmalıdır.

- Çocuğun en mutlu olacağı yer anne kucağıdır. Şüphesiz yavrusunu bağrına basıp emzirmek de her anne için büyük mutluluk ve gurur verici bir durumdur Emzirme, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun ve eşi bulunmaz beslenme yöntemidir. Sağlıklı ve mutlu bir bebeğe sahip olmak için onu ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile besleyiniz. Daha sonra 2 yaşına kadar uygun ek besinlerle emzirmeye devam ediniz.

Bebekler hangi sıklıkla emzirilir?

-Sütün yeterince gelmesi için emzirmenin sık sık yapılması gerekir.

-Bebek her ağladığında emzirilmelidir...

-Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı ilerleyen zamanlarda giderek azalır.

-Sık emzirme, bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve açılmasını önler.

Çocuklar, hangi aylarda memeden kesilirler?

-Genellikle ilkbahar ve sonbahar çocuğun memeden kesilmesi için en uygun zamandır.

-Temmuz ve Ağustos aylarında, çocuklar memeden asla kesilmemelidir. Sıcaklar ve gıda değişikliği, çocukta ishal yapar.  Memeden kesilme birkaç ay sonraya bırakılmalıdır.

Çocuk, aniden memeden kesilmemelidir!

Daima anne sütü ile beslenen bir bebeğin, birden bire inek sütü veya mama ile beslenmesi, çocuğun sıhhati ve mizacı üzerinde derin etki yapar. Derhal ishal olur ve ağlar. Bu günlerce devam edebilir. Çocuk böylece zayıflar. Bunun için çocuk, yavaş yavaş memeden kesilmelidir. Bu, çocuğun sıhhatini sarsmayacağı gibi, anneye de çok kolaylık sağlar.

Çocuk, memeden nasıl kesilir?
Çocuğa, yavaş yavaş mama verilmeye başlanır. Günde 6 defa meme emen bir bebeğe 5 defasında meme, bir defasında gayet hafif muhallebi verilir. Bu nedenle anne, gereği olursa, daha uzun zaman, çocuktan ayrılmaya vakit bulabilir, her hangi bir kimse onu mamasını vererek, annesini arattırmaz. Çocuğun midesi, dış gıdaya, yavaş yavaş alıştırmaya başlanmış olur. Bu surette, çocuğun memesi, beşe iner, memeden fark ettirmeden kesilmiş olur.

Anne sütü vazgeçilmez

Anne sütü, sadece ideal besleyici değil, çocuğu enfeksiyonlardan koruma özelliği de gösterir. Araştırmalar emzirilen bebeklerin ilerleyen yaşlarında yapılan IQ (ZEKÂ) testlerinde emzirilmemiş olanlara oranla daha yüksek puanlar aldıklarını göstermektedir. Bununla birlikte diğer gelişimleri de daha ileridedir, ilkokul çağlarında da daha iyi derece ve başarılar elde ederler.

-Anne sütü, beynin gelişiminde çok büyük rol oynayan DHA yağı içermektedir.

-Anne sütüyle yeterince anne sütü verilen bebeklerin obezite (şişmanlık) riski emmeyenlere göre daha düşüktür.

-Emzirme sırasında anne-çocuk beraberliği bebeğe müthiş derecede güven verir. Sürekli kucağa alınması anne ile çocuk arasında bağı kuvvetlendirir...
 

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost Coupons