4 Kasım 2012 Pazar

GİTAR NEDİR NASIL YAPILIR ÖZELLİKLERİ TARİHİ VİDEO İZLE

GİTAR NEDİR NASIL YAPILIR ÖZELLİKLERİ TARİHİ VİDEO İZLE

elektronik gitar nasıl çalışır-klasik gitar nasıl yapılır-elektro gitar yapımı-elektro gitar nasıl çalınır-elektro gitar nasıl yapılır video izle-elektro gitar yapımı video-elektro gitar imalatı izle
Gitar, yanları oyuk bir gövdesi ve üzerinde gömme metal ya da fildişinden ses perdeleri bulunan, uzun saplı, telli bir çalgıdır. Kedi bağırsağı, naylon ya da çelikten yapılmış teller ön yüz (göğüs) üzerindeki eşik ya da köprü’den geçirilip gövdeye bağlanır.
Çalgının göğsünde yuvarlak bir ses deliği vardır. Ses perdelerinden değişik ses ve tonlar elde edilir. Gövde üzerindeki göğüs kapağı tellerin titreşimlerini yükselterek sesin güçlenmesini sağlar.

 Gitar parmakla teller çekilerek ya da pena adı verilen bir mızrapla çalınır.
Çağdaş klasik gitar genellikle altı tellidir; ama beş telli olanları da vardır. Akustik gitar olarak da bilinen klasik gitar değişik ağaç türlerinden yapılır. Pop ve folk müziği sanatçılarının çoğu klasik gitar yerine, daha güçlü ses veren 12 telli gitar kullanır.

 Özellikle rock müzikte, geleneksel gitar yerine içi boş olmayan, gövdesi sert metal ya da plastikten yapılmış elektrogitar kullanılır. Elektrogitarda tel titreşimleri amplifikatörle güçlendirilerek hoparlörle iletilir.


Değişik gitar türleri arasında tellerine metal bir çubukla basılarak çalınan Hawaii gitarı ile folk müziğinde pena ile çalınan metal telli gitar sayıla bilir

Gitarın Tarihi
Gitar 16. yüzyılda İspanya’da ortaya çıktı. Dört telli bir İspanyol çalgısı olan guitarra’mn geliştirilmiş biçimiydi. 19. yüzyılda İspanyol çalgı yapımcısı Antonio Torres gitara bugünküne en yakın biçimini verdi.

17. ve 18. yüzyıllarda bir tür İspanyol lavtası olan vihuela gözden düşerken, gitara olan ilgi arttı. O dönemdeAvrupa’da çok yetenekli gitarcılar yetiştiyse de, gitar uzun süre amatör çalgısı olarak kaldı. 

19. yüzyılda İspanyol gitarcı FernandoSor (1778-1839) ve Fransisco Tarrega (1852 1909) gitar için yazdıkları bestelerin yanı sıra, Bach ve Mozart’tan yaptıkları uyarlamalarla çağdaş klasik gitar müziğinin öncüleri oldular.
Gitar 20. yüzyılda yaygın olarak bütün müzik türlerinde kullanıldı. Çağdaş gitar mü ziğinin önde gelen bestecileri arasında İspan yol Isaac Albéniz, Manuel de Falla, Enrique Granados’u ve Brezilyalı Heitor Villa-Lo bos’u sayabiliriz. 

Çağdaş klasik gitarcıların en ünlüleri ise İspanyol Andrés Segovia, Paco de Lucia, İngiliz Julián Bream’dir. Caz topluluklarında ritim için çok önemli olan gitar solo çalgı olarak da kullanılır. Ünlü caz gitarcıları arasında Fransız Django Reinhardt, ABD’li Wes Montgomery ve Joe Pass sayılabilir.


Jimi Hendrix, Eric Clapton ve Chet Atkins rock müziğin en çok tanınan gitarcılarıdır.
kaynak: kemikderesi

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost Coupons